Konfirmaatio

Rippikoulun jälkeen vietettävä konfirmaatio merkitsee vahvistamista. Saatuaan rippikoulussa opetusta kastettu yhtyy samaan uskontunnustukseen, jonka vanhemmat ja kummit lausuivat kastetilaisuudessa.

Seurakuntamme käytännön mukaan konfirmaatio toimitetaan kirkossa ehtoollisjumalanpalveluksen eli messun yhteydessä. Yleensä konfirmaatiomessuissa on paljon väkeä, joten sukulaisten ja ystävien kannattaa tulla kirkkoon ajoissa.

Kuten kastepäivänään, konfirmoitavat puetaan valkoisiin pukuihin eli alboihin. Ne muistuttavat kasteen armosta.

Konfirmaatiomessussa nuoret siunataan apostolisella siunauksella, jolla heidät siunatiin jo kasteen yhetydessä. Tähän siunaamiseen kutsutaan mukaan kummi/kummit, jotka saavat opastuksen ennen messun alkua.

Valokuvauksen ja videoinnin suhteen on syytä kirkossa harjoittaa malttia, jotta konfirmoitavat ja tilaisuuden harras ja pyhä luonne eivät häiriinny. Suosituksena on, että mahdollinen kuvaaminen tapahtuisi omalta paikalta. Parhaita kuvia saa yleensä konfirmaatiomessun jälkeen ulkona kirkon pihalla.

Konfirmaation jälkeen nuori saa käydä itsenäisesti ehtoollisella. Konfirmaatio on edellytyksenä myös sille, että hän voi toimia kummina ja 16 vuotta täytettyään äänestää kirkollisissa vaaeleissa.

Konfirmaatio on osa ehtoollisjumalanpalvelusta eli messua. Konfirmaatiota vietetään joko sunnuntain messun yhteydessä tai omana erillisenä messunaan. Konfirmaatiomessu kestää yleensä 1-2 tuntia. Kirkot ovat konfirmaatiomessuissa usein hyvin täynnä, joten paikalla kannattaa olla ajoissa.

Konfirmaatio tapahtuu jumalanpalveluksessa

Rippikoulu on puolen vuoden mittainen tutustuminen seurakuntaan ja kristilliseen uskoon. Usein rippikoulu käydään sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena.

Rippikoulu edeltää rippijuhlia

Rippijuhlia vietetään rippikoulun käyneen ja konfirmoidun nuoren kunniaksi. Nuorelle rippijuhlat ovat tärkeä aikuistumisjuhla.

Rippijuhlien järjestäminen